Спеціальності та освітні програми

Кафедра здійснює підготовку фахівців:

Освітнього ступеня "БАКАЛАВР"

Підготовка фахівців
першого (бакалаврського) рівня вищої освіти
у галузі знань
24 «Сфера обслуговування»
за спеціальністю 241 «Готельно-ресторанна справа»
та освітньо-професійною програмою
«Готельно-ресторанна справа»

Готельно-ресторанний бізнес, будучи головною складовою сфери гостинності, є одним із перспективних напрямів розвитку національної економіки.

Висококваліфіковані фахівці сфери гостинності затребувані на ринку праці завжди, адже швидко адаптуються до будь яких викликів сучасності.

З перших днів війни суб’єкти готельно-ресторанного бізнесу в багатьох містах України є центрами з розміщення переселенців, організації харчування українських захисників і волонтерів; налагодили комунікацію з кулінарними та готельними асоціаціями інших країн щодо потужної міжнародної підтримки України та надання гуманітарної допомоги військовим і біженцям. Персонал на робочих місцях демонструє свій високий професіоналізм, створює затишну атмосферу та надихає споживачів послуг на світле майбутнє України.

Успішне відновлення галузі у післявоєнний час значною мірою визначатиметься якістю підготовки конкурентоспроможних на ринку праці фахівців, які, знаючи світові тренди та новації, здатні швидко їх інтегрувати у вітчизняну індустрію гостинності.

Підготовка фахівців з готельно-ресторанної справи в університеті здійснюється на бакалаврському та магістерському рівнях вищої освіти. Випускники коледжів можуть продовжити навчання в університеті за скороченим терміном.

Навчальний процес забезпечують висококваліфіковані науково-педагогічні працівники, які застосовують ефективні інноваційні технології та методи викладання, і фахівці-практики готельно-ресторанного бізнесу, що є запорукою професійного, творчого та особистісного розвитку здобувачів вищої освіти, формування необхідних компетентностей у майбутніх лідерів-новаторів індустрії гостинності.

Викладачі випускової кафедри відповідальні за фахову підготовку є членами професійних об’єднань (Асоціації індустрії гостинності України, Українська ресторанна асоціація, Асоціації кулінарів України), безперервно підвищують кваліфікацію і проходять стажування на підприємствах готельно-ресторанного бізнесу та у закордонних закладах вищої освіти.

Кафедра готельно-ресторанної справи постійно розширює зв’язки зі стейкхолдерами провідних вітчизняних та міжнародних підприємств готельного і ресторанного бізнесу, здатними забезпечити практичну спрямованість освіти.

Навчання проводиться у аудиторіях та інноваційно обладнаних лабораторіях (зокрема, лабораторії-ресторані, технологічних лабораторіях, лабораторії барної справи, науково-дослідній міні-броварні), комп'ютерних класах з сучасним програмним забезпеченням для управління готельно-ресторанним бізнесом. Крім того, заняття з фахових дисциплін часто проводяться в умовах реального бізнес-середовища кращих готелів та закладів ресторанного господарства м. Києва.

Професійна підготовка за бакалаврською програмою також здійснюється англійською мовою.

Здобувачі вищої освіти за даною освітньою програмою мають можливість сформувати індивідуальну освітню траєкторію завдяки різноманітній пропозиції вибіркових освітніх компонент (навчальних дисциплін).

Для стимулювання пізнавальної діяльності здобувачів освіти проводяться лекторії, майстер-класи, зустрічі для нетворкінгу і кар’єрного коучінгу від професіоналів-практиків, представників бізнесу, експертів і науковців, лідерів думок і наших успішних випускників.

Здобувачі вищої освіти беруть участь у: програмах академічної мобільності (студентських обмінів); міжнародних і всеукраїнських науково-практичних конференціях, конкурсах, олімпіадах, виставках, майстер-класах, наукових форумах, присвячених розвитку сфери HoReCa. Науковий потенціал здобувачів проходить становлення та розвиток  в роботі наукових гуртків над розв’язанням актуальних проблем із розроблення інноваційних технологій для підприємств готельного і ресторанного господарства.

Успішне навчання, плідну наукову роботу здобувачі вдало поєднують з активною участю у масштабних факультетських та університетських заходах. За вiдмiнне навчання і особливі успіхи наші здобувачі освіти відзначаються академічними Стипендіями Президента України, Верховної Ради України, Подяками Ректора та іншими нагородами.

Здобувачі освіти проходять практику та мають реальну можливість працевлаштуватися у найсучасніші підприємства готельно-ресторанного господарства, зокрема у м. Києві: «Hilton Kyiv», «President Hotel», «Hyatt Regency Kyiv», «Reikartz Hotel Group», «Fairmont Grand Hotel Kyiv», «InterContinental», «Holiday Inn Kiev», «Ramada Encore Kyiv», заклади ресторанного господарства мереж «La Famiglia», «Gastro family» Дмитра та Олени Борисових, інших міст України.

Здобувачі бакалаврського рівня вищої освіти мають можливість проходити практику та стажування за кордоном на базі сучасних підприємств готельного господарства, удосконалюючи професійні іншомовні компетентності, пізнаючи туристичні дестинації, атракції та культуру зарубіжних країн, спілкуючись з іноземними фахівцями-практиками.

Бакалаври з готельно-ресторанної справи займають посади:

– фахівець з готельного обслуговування;

– менеджер (управитель) в готелях та інших місцях тимчасового розміщення (готельно-ресторанні і санаторно-курортні комплекси, тощо);

– менеджер (управитель) в закладах ресторанного господарства (ресторанах, кафе, барах, їдальнях, тощо);

– менеджер (управитель) підприємства з приготування та постачання готових страв;

– організатор туристичної і готельної діяльності;

– фахівець із конференц-сервісу;

– фахівець з організації дозвілля;

– фахівець зі спеціалізованого обслуговування;

– помічник керівника готельного підприємства, закладів ресторанного господарства та помічники керівників функціональних чи виробничих підрозділів цих підприємств.

– помічник керівника функціонального чи виробничого підрозділу у закладах ресторанного господарства, готелях та інших місцях розміщення.

Крім того, бакалаври з готельно-ресторанної справи мають можливість продовження навчання за програмою другого (магістерського) рівня вищої освіти та набуття додаткових кваліфікацій в системі післядипломної освіти, підвищення кваліфікації.

Наші випускники – бакалаври з готельно-ресторанної справи, висококваліфіковані і конкурентоспроможні на національному та міжнародному ринках праці, амбітні фахівці з гостинності, здатні розв’язувати складні спеціалізовані задачі під час професійної діяльності у готельно-ресторанному бізнесі, стратегічно мислити і генерувати інноваційні ідеї для успішного функціонування індустрії гостинності.



Освітнього ступеня "МАГІСТР"

Підготовка фахівців
другого (магістерського) рівня вищої освіти
у галузі знань
24 «Сфера обслуговування»
за спеціальністю 241 «Готельно-ресторанна справа»
та освітньо-професійною програмою
«Готельна і ресторанна справа»

Метою освітньо-професійної програми «Готельна і ресторанна справа» є підготовка соціально-мобільних, висококваліфікованих, конкурентоспроможних  і стійких до вимог національного та міжнародного ринків праці фахівців, які володіють глибокими знаннями з сервісної, організаційно-управлінської, виробничо-технологічної діяльності суб’єктів готельного та ресторанного бізнесу.

Магістри з готельно-ресторанної справи здатні розв’язувати складні практичні завдання інноваційного та дослідницького характеру, забезпечивши своїм професіоналізмом високу якість обслуговування в готельно-ресторанній сфері.

У професійній підготовці магістрів університет ставить за мету забезпечити якісно новий рівень підготовки на основі компетентного підходу; підготувати фахівців новітньої формації, здатних задовольнити потреби вітчизняного та іноземного споживача.

Під час навчання здобувачі вивчають інформаційні системи управління та інновації в готельному та ресторанному бізнесі, стратегії розвитку підприємств та корпоративну соціальну відповідальність у сфері гостинності, сучасні принципи готельно-ресторанного бізнесу; прогресивні форми організації виробництва та обслуговування.

Велика увага приділена питанням управління готельним бізнесом та  HR-менеджменту у сфері гостинності. Здобувачі мають змогу поглиблювати практичні навички комунікації іноземною мовою.

Випусковою для спеціальності «Готельно-ресторанна справа» є кафедра готельно-ресторанної справи, яка орієнтується на новітні методики навчання, розширює зв’язки зі стейкхолдерами готельного і ресторанного бізнесу, створюючи умови для професійного, творчого та особистісного зростання здобувачів магістерського рівня вищої освіти.

Партнерами освітньо-професійної програми «Готельна і ресторанна справа» є провідні вітчизняні та міжнародні підприємства готельного і ресторанного господарства. Навчальний процес забезпечує висококваліфікований науково-педагогічний колектив кафедри, 90 % якого мають наукові ступені та вчені звання.

Здобувачі вищої освіти проходять практику та мають реальну можливість працевлаштуватися у найсучасніші підприємства готельно-ресторанного господарства, зокрема у м. Києві: «Hilton Kyiv», «InterContinental Kyiv», «Radisson Blu Hotel», «Fairmont Grand Hotel Kyiv», «Хаятт Рідженсі Київ», «Premier Palace Hotel», «Reikartz Hotel Group», «President Hotel», «Alfavito», заклади ресторанного господарства мереж «La Famiglia», «TARANTINO family», «Gastro family» Дмитра Борисова та інших.

Університет організовує міжнародну практику та стажування здобувачів освіти у кращих готельно-ресторанних комплексах.

Для стимулювання пізнавальної діяльності здобувачів проводяться лекторіуми, практикуми, тренінги, воркшопи, майстер-класи від кращих готельєрів, рестораторів, бренд-шефів з кулінарного і кондитерського мистецтва, інноваційних готельних і ресторанних технологій.

Здобувачі вищої освіти беруть участь у міжнародних і всеукраїнських науково-практичних конференціях, конкурсах студентських наукових робіт і олімпіадах, виставках, майстер-класах, наукових форумах, присвячених розвитку індустрії гостинності з публікацією наукових праць.

Здобувачі магістерського рівня вищої освіти мають можливість брати участь у європейській програмі «Подвійного диплому» з отриманням диплому магістра закладу вищої освіти Польщі, а також під час навчання стати учасником програм Європейського Союзу, зокрема «Ерасмус+».

Об’єктом діяльності випускників є розроблення та управління проектами розвитку суб’єктів готельного і ресторанного бізнесу з урахуванням інформаційного, матеріального, фінансового, кадрового забезпечення та застосуванням принципів соціальної відповідальності; проектування нових та реконструювання діючих закладів готельно-ресторанного господарства, а також їх технічне переоснащення; забезпечення ефективної сервісної, комерційної, виробничої, маркетингової, економічної діяльності суб’єктів готельного та ресторанного бізнесу; управління якістю і конкурентоспроможністю послуг гостинності.

Після завершення навчання наші випускники займають посади:

– керівник (директор) готельного підприємства (готелю, готельно-ресторанного комплексу, пансіонату, спортивно-оздоровчого комплексу, санаторію, тощо);

– керівник (директор) закладу ресторанного господарства; топ-менеджер закладу готельно-ресторанного господарства;

– готельєр;

– ресторатор;

– керівник департаменту підприємства готельного господарства;

– спеціаліст із адміністративної роботи;

– спеціаліст зі стандартизації, сертифікації та якості готельних і ресторанних послуг;

– фахівець з гостинності, ресторанного обслуговування, спеціалізованого обслуговування, конференц-сервісу, організації дозвілля і санаторно-курортної справи; викладач закладу вищої освіти.

Випускники магістратури можуть продовжити навчання на третьому освітньо-науковому рівні освіти та набувати додаткові кваліфікації в системі освіти дорослих.

Магістри з готельно-ресторанної справи – цілеспрямовані, мотивовані професіонали, які здатні швидко адаптуватися до запитів національного та міжнародного ринків праці та постійно зростаючих вимог споживачів, зможуть реалізувати себе в престижній та високооплачуваній сфері.