Загальні відомості про кафедру

Цирульнікова Віта Валентинівна

Декан факультету ГРТБ імені проф. В.Ф. Доценка, доцент, кандидат технічних наук

(створена у 2007 році)

Кафедра готельно-ресторанної справи – член Асоціації кулінарів України, науково-педагогічні працівники є членами Асоціації індустрії гостинності України і Української ресторанної асоціації.

Кафедра здійснює підготовку бакалаврів і магістрів за освітніми програмами спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа», партнерами яких є провідні вітчизняні та міжнародні підприємства готельно-ресторанного бізнесу.


Шаран Лариса Олександрівна

Завідувач кафедри, доцент, кандидат технічних наук

Сучасні педагогічні технології та методи навчання дозволяють підготувати висококваліфікованих і конкурентоспроможних на національному і міжнародному ринках праці фахівців, які здатні швидко адаптуватися до динамічних змін індустрії гостинності та готові до викликів сьогодення.Навчання за спеціальністю 241 «Готельно-ресторанна справа» – це ґрунтовна теоретична підготовка з посиленою практичною складовою; виїзні заняття в умовах кращих готелів і ресторанів м. Києва; конкурси для демонстрації професійного потенціалу, творчого пошуку і мотивації до розвитку;

Посилене вивчення іноземної мови для формування професійної мовно-комунікативної компетенції й другої іноземної на вибір (англійська, французька, німецька); можливість поєднувати навчання зі стажуванням у топових підприємствах індустрії гостинності.Навчальний процес відбувається в інноваційно обладнаних аудиторіях: лабораторія організації ресторанного обслуговування (лабораторія-ресторан), лабораторії технології ресторанної продукції, лабораторія теоретичних основ технології ресторанної продукції, лабораторія барної справи, міні-броварня, аналогічної якій не має жоден із закладів вищої освіти м. Києва та України, комп’ютерні класи з сучасними програмними продуктами для управління готельно-ресторанним бізнесом.

Практична підготовка організована у кращих підприємствах готельно-ресторанного господарства столиці та інших міст України, зокрема це «Hilton Kyiv», «InterContinental», «President Hotel», «Hyatt Regency Kyiv», «Fairmont Grand Hotel Kyiv», «Holiday Inn Kiev», «Reikartz Hotel Group», «Опера», «Ramada Encore Kyiv». З 2018 року практична підготовка здобувачів бакалаврського рівня вищої освіти здійснюється на базі підприємств готельно-ресторанного господарства Болгарії.

Кафедра активно взаємодіє зі стейкхолдерами готельно-ресторанного господарства, організовуючи лекторії, майстер-класи, зустрічі для нетворкінгу і кар’єрного коучінгу від професіоналів-практиків, представників бізнесу, експертів і науковців, лідерів думок і наших успішних випускників.

Під час навчального процесу здійснюється заохочування та стимулювання пізнавальної діяльності здобувачів вищої освіти участю у міжнародних і всеукраїнських конкурсах, олімпіадах, науково-практичних конференціях і форумах, присвячених розвитку індустрії гостинності.

Студенти мають можливість працювати у наукових гуртках над розв’язанням актуальних проблем із розроблення інноваційних технологій для підприємств готельного і ресторанного господарства.

Кафедра активно працює над розширенням можливостей для міжнародної академічної мобільності учасників освітнього процесу. Науково-педагогічні співробітники стажувалися у закладах вищої освіти Швейцарії, Польщі, Болгарії. У березні 2020 року було підписано Меморандум про взаєморозуміння із Swiss Education Group (SEG), Швейцарія. Започатковано навчання бакалаврів англійською мовою, що дозволяє студентам здобути освіту сучасного європейського рівня для професійної діяльності як в Україні, так і за кордоном.

Науково-педагогічний колектив кафедри орієнтується на новітні методики навчання та розширює зв’язки з підприємствами готельно-ресторанного бізнесу, здатними забезпечити практичну спрямованість освіти, створюючи умови для професійного, творчого та особистісного зростання студентів.