Кулінарна подорож Сонячною системою на факультеті готельно-ресторанного та туристичного бізнесу

  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 1
  • 2
  • 3

16-17 квітня у міжзоряну подорож вирушив факультет готельно-ресторанного та туристичного бізнесу (ГРТБ), адже самі у ці дні відбувся VII Кулінарний конкурс, що мав назву «Автостопом по Галактиці. Система планет ГРТБ».

Цього року свої кулінарні майстер-класи представляли три команди – «KOSMOтуристики» (1-й курс спеціальності «Туризм»), «Екіпаж Земля-Юпітер» (4-й курс спеціальності «Готельно-ресторанна справа») і «CookSpace» (4-й курс спеціальності «Харчові технології»). Команди представляли планети Венеру, Юпітер і Сатурн відповідно, що було визначено шляхом жеребкування. Кожна команда мала дві години, щоб провести свій майстер-клас із приготування страв на кухні (основного блюда, десерту і напою), представити й подати свої кулінарні шедеври у ресторані.

Та перш ніж відважні космічні мандрівники вступили у рішучий бій за престижний трофей – Кубок переможця, їх щиро привітав й побажав наснаги і успіху декан факультету Віктор Доценко. У технологічній лабораторії з технології продукції ресторанного господарства зібралися глядачі й вболівальники, а ті, кому не вистачило місця (охочих помандрувати кулінарною галактикою виявилося ну дуже багато!) могли зручно розташуватися у сусідній лабораторії, куди велася пряма трансляція дійства.

Першими глибини космосу досліджували «KOSMOтуристики», від яких присутні дізналися багато цікавих фактів про планету Венера, яка, виявляється, пахне цитрусом, а також про венеріанську флору і фауну, з плодів яких і складалося меню. Тож на Венері частували венеріанською індичкою, фаршированою грибами, беконом, яйцями й хлібними крихтами у журавлиновому соусі з гарніром із овочів, десертом «Друга планета від Сонця» (кексики, просочені цукровим сиропом, обгорнуті у крем і посипані кокосовю стружкою) і освіжаючим коктейлем «Чари Венери» на основі віскі й лимонного фрешу. До речі, десерт, як по секрету повідомила капітан і шеф-кухар команди Іванна Загіней, готувала справжня венеріанка – мовчазна (мабуть, мову землян ще не опанувала), зосереджена й вправна.

Далі на старт кулінарних перегонів вийшла більш досвідчена (четвертий курс все-таки!) команда «Екіпаж Земля-Юпітер», девіз якої – «Екіпаж Земля-Юпітер обіцяє політ рівний!». І справді, дуже рівно, впевнено й професійно цей міжгалактичний екіпаж представив своє бачення юпітеріанського пригощення – основну страву «Юпітер, прийом!» (лосось, овочі гриль, соус «Космічний» на основі трюфельної пасти), десерт «Серце галактики» (шоколадний фондан із карамелізованими фруктами і морозивом у фритюрі) і гарячий напій «Плач Венери» (кава, віскі, вершки). Крім родзинок приготування страв, капітан і шеф-кухар екіпажу Надія Гончарова прочитала цілу лекцію про каву, розповіла історію виникнення фонданів, поділилася лайфхаком, який пергамент краще використовувати, і познайомила молодших колег-глядачів із загущувачем ксантаном. Цікавим був і космічний антураж ресторану, де гостей привітно зустрічали й гостинно пригощали різні форми юпітеріанського життя.

Другого конкурсного дня розкішну й смачну крапку у цьогорічному конкурсі поставила команда «CookSpace». З нею подорожуючі системою планет ГРТБ відправилися на Сатурн і аніскілечки не пожалкували, як і подорожуючи з іншими командами. Від вже майже дипломованих бакалаврів харчових технологій гості космольоту, спостерігаючи за приготуванням страв основного меню, отримали комплімент – солоні мафіни, а журі – ще й легкий аперитив, приготований шеф-кухарем Ніколасом Ромайським. А згуртована команда тим часом готувала складні у технологічному втіленні блюда – закуску «Клондайк Сатурна» (паштет із вишневою начинкою, вкритий агаровою плівкою з обліпихи і прикрашений «золотою пудрою» із мереживними чіпсами і «землею» із дозрілих оливок), основне блюдо «Зваблива сингулярність» (восьминіг, приготований за технологією sous-vide, з чорним пюре з картоплі, кольорової капусти з додаванням чорнил каракатиці на гарнір і трьома! авторськими соусами – на основі обліпихи з корицею, пряним на основі чорниці й на основі білого шоколаду з м’ятою), десерт «New Glanne» (мус із чорної смородини з желе із глінтвейну і мигдалевим крамблом) і коктейль «Sky lab» (на основі синього чаю аджван із ігристим напоєм, граппою і рідким азотом, змішаний у сифоні). А замість цукру використовували ізомальт, що й не дивно, після застосованих елементів молекулярної й аюрведичної кухні. Попутно гості дізналися, чому команда віддала перевагу блюдам французької кухні – виявляється, у далекому 15… році кільця Сатурну настільки наблизилися до Землі, що кілька інопланетян просто впали на територію сучасної Франції, саме вони й навчили французів готувати свої космічні страви, якими нині насолоджується увесь світ! А ще присутні отримали міні-лекцію про муси – історію виникнення, технології приготування, начинки, желюючі речовини, що використовуються при їх приготуванні. Ця команда також мала космічного пришельця Марсіка, але він сором’язливо ховався під столом у шефа й зрідка привертав до себе увагу – то їстоньки попросить, то внесе письмові корективи у слова шеф-кухаря, піднявши табличку з написом чи складною, певно що сатурнянською, схемою.

Сповна зануритися у атмосферу космічної подорожі, дізнатися багато цікавого й незвичного, спробувати позаземні страви й, навіть, продегустувати, які на смак кільця Сатурна, пощастило журі у складі начальника відділу рекламно-виставкової та інформаційної діяльності НУХТ Юлії Цой, доцента кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Надії Кравчук та кондитера ресторану «Park Kitchen» готелю «Hilton Kyiv» і кращого працівника року готелю «Hilton Kyiv», випускниці факультету Тетяни Лози. Вибір перед ними стояв нелегкий, але зробити його було необхідно, хоча, як зізналися члени журі, їм дуже хотілося віддати перемогу усім командам, бо кожна мала свої родзинки, була по-своєму цікавою, харизматичною й креативною.

Тож результат вийшов таким:
– Кубок Кулінарного конкурсу виборола команда «CookSpace». Вона отримала подарункові сертифікати на космічні шоу Київського планетарію, які вручила івент-менеджер планетарію Марія Орел;
– і переможці у номінаціях:
«Кращий дебют Галактики» – команда «KOSMOтуристики», винагородою якої стали сертифікати на майстер-клас шоколатьє від «Львівської Майстерні Шоколаду»;
«Зоряний кондитер» – Карина Приходько (команда «Екіпаж Земля – Юпітер») була нагороджена наборами солодощів;
«Кращий шеф-кухар Галактики» – Іванна Загіней (команда «KOSMOтуристики») отримала презент «ChocoBlues» – набір шоколадних цукерок ручної роботи з авторськими начинками «Парад планет»;
«Найсмачніша кухня Всесвіту» – команда «CookSpace», за що має подарункові сертифікати на інтерактивну виставку «Квест почуттів» від музею «Третя після опівночі»;
«Ресторан міжгалактичного масштабу» – команда «Екіпаж Земля-Юпітер» і їх винагорода – подарункові сертифікати від бару «Квіткова Мафія».

Крім того, всі команди отримали фірмові торт

и від «Львівської Майстерні Шоколаду» і додаткові бали з професійно-орієнтованих дисциплін випускових кафедр.

Подяками декана були відзначені викладачі, які допомагали командам готуватися до конкурсу: до подорожі на Сатурн – доцент кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Віра Зуйко і асистент цієї ж кафедри Владлена Михайленко; до подорожі Юпітером – доцент кафедри готельно-ресторанної справи Олена Шидловська і асистент цієї ж кафедри Ірина Медвідь; до польоту на Венеру – доцент кафедри туристичного та готельного бізнесу Тетяна Мірзодаєва і асистент кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Володимир Польовик.

Подорож завершилася, але святковий настрій пізнання нового, незвіданого й смачного залишиться з гостями й вболівальниками ще довго. Вітаємо команди, їх помічників-викладачів і увесь колектив факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу з підкоренням нових висот – цього разу галактичного масштабу, бо зоряні висоти студенти й випускники цього навчально-наукового підрозділу нашого університету підкорюють повсякденно!

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *